Edelstenen

Jade edelstenen

Jade is eigenlijk een verzamelnaam van gemeenschappelijke mineralen o.a. jadeïet en nefriet.
De kleur van Jade kan variëren van lichtgroen tot donkergroen, violet, geel, wit of zelfs zwart. Zwarte Jade komt maar heel weinig voor voor en is zeer zeldzaam.
De aanwezigheid van chroom in Jade zorgt voor een chemische werking in de edelsteen. Hierdoor ontstaat de typerende groene kleur vaak met zwarte vlekjes van de Jade.
De steen heeft een wat vettig oppervlak en een vezelige structuur, dit maakt verwerking trouwens erg lastig.
Als men een stuk Jade lang op zijn lichaam draagt zal men zien dat de Jade langzaam maar zeker van kleur verandert.

Edelstenen hebben allemaal van nature een zeer hoge trilling. Je zou het kunnen zien als energie. Energie beweegt en resoneert. De Jade steen resoneert onder andere met ons hartchakra en is daardoor in staat om ons lichaam te herinneren aan de natuurlijke balans en kan deze zonodig weer herstellen. Jade is een steen die in staat is om alle chakra's weer in balans te brengen. Vanuit de zonnevlecht stimuleert en heelt Jade ons zenuwstelsel.

Jade bevordert de positieve energie en beschermt tegen negatieve invloeden.
Jade geeft rust en kalmte in moeilijke en onoverzichtelijke situaties ze geeft de energie om door te kunnen blijven gaan.
Ook is Jade een fijne steen om traumatische gebeurtenissen helpen te verwerken.
Jade herstelt de vitaliteit en geeft weer levenslust.
Jade helpt de huid te herstellen en werkt bij ontstekingen, ze versnelt het genezingsproces zowel geestelijk als lichamelijk.

Herkomst van de naam Jade

Jade is kort voor jadeïet.
Dat woord is afgeleid van Spaans piedra de ijada,'steen voor de lendenen'. Men wist dat de steen nierkwalen kon genezen, maar men dacht vroeger dat de nieren aan de zijkant van de rug zaten, net onder de ribbenkast..
Nefriet is afgeleid van Lapis nephreticus ('nierensteen'), van Latijn lapis (steen) en Grieks nephros ('nier').
Dit was oorspronkelijk de naam die apothekers gebruikten voor jadeïet. Later, nadat ontdekte was dat jade in feite twee verschillende mineralen waren, werd deze naam toegewezen aan het nieuw ontdekte mineraal.
Albietjadeïet (of jadeïetalbiet) is jadeïet met veel albiet.
Die naam is afgeleid van Latijn albus ('wit').
Maw-sit-sit is genoemd naar zijn vindplaats
het dorpje Maw Sit Sit in noordwest-Birma. Bron: semoea

Heeft Jade ons nog meer te vertellen?

Jade heeft een rijk verleden en is veelzijdig. Volgens shamanen uit Mongolië en Tibet is Jade de woning van de geest: bevordert een goede slaap en verlengt het leven. Het wordt ook gedragen als amulette in de vorm van een ooievaar of vleermuis. De maya's uit Mexico beschouwde de steen als de vogelgod. Hierdoor is deze in Zuid en Midden Amerika tot het amulette voor vliegeniers geworden. De wit-blauwe variëteit gold als de steen van de regengodin. Later werd Jade in allerlei vormen en figuren gesneden. De in vlindervorm gesneden Jade schenkt een aanbidder aan zijn geliefde. De vorm van een gesloten hangslot zal de drager binden aan het leven. Een hand in Jade zegent de drager. Dat zogezegde zegenhandje komt voor over de hele wereld. Volgens de Sigma Natura Leer zou Jade de steen van standvastigheid zijn en van taaiheid van de aarde. Omdat deze het element natrium bevat. (bron: mens-en-gezondheid)